Vige 1 Antwerpen

Wat is Torbal

Torbal is een balsport die in teamverband wordt beoefend en specifiek is ontwikkeld voor mensen met een visuele handicap. Je hoeft niet noodzakelijk blind of slechtziend te zijn om aan torbal te doen want een blinddoek brengt iedereen op hetzelfde visuele niveau: niks zien dus. Het beoefenen van deze sport vergt van de spelers een goede basisconditie, een groot oriëntatievermogen en concentratie.

 

Het speelveld

Torbal wordt gespeeld op een speelveld van 16 bij 7m. Het liefst op een gladde vloer en in een ruimte met goede akoestiek. De doelen zijn opgesteld aan beide korte zijden van het veld en zijn 7m breed en 1,30m hoog. Voor de doelen liggen 3 dunne matten op een vaste plaats die als oriëntatiepunt dienen voor de spelers. Over de middellijn is een dun touw gespannen op 40cm hoogte, zo ook op 2m links en rechts van deze middellijn. Buiten het veld hangen aan deze touwen belletjes zodat elke beweging van deze touwen hoorbaar wordt. Deze 4m omvat de ‘neutrale zone’. De 6m links en rechts hiervan vormt respectievelijk de spelerszone van team A en de spelerszone van team B.

Afbeeldingsresultaten voor torbal speelveld 

 

Wedstrijdverloop

Een wedstrijd wordt gespeeld tussen 2 teams van elk 3 geblinddoekte spelers. De teams dienen in hun eigen spelerszone te blijven. Men is afwisselend aanvallend en verdedigend team. Een aanval gebeurt door de bal te rollen (gooien) naar de overkant. De bal moet onder de 3 touwen door en mag deze onder geen beding raken. De verdedigers wachten de bal af in geknielde, gehurkte of staande houding. Om schaafwonden te vermijden gebruiken de spelers knie- en elleboogbeschermers. De verdedigende ploeg wordt aanvaller van zodra de bal in haar bezit is. In de bal bevinden zich belletjes zodat hij hoorbaar wordt. Een torbal weegt 750 gram en is zo groot als een volleybal.

Een torbalwedstrijd duurt 2 maal 5 minuten effectieve speelduur. Indien nodig wordt de speeltijd stil gelegd zodat er exact 5 minuten gespeeld kan worden. Dit lijkt kort maar vergt van de spelers een enorme concentratie omdat de aandacht geen moment mag verzwakken.

 

Puntentelling

 

Het scoren van een goal levert 1 punt op.

Het maken van een fout (onreglementaire handeling) geeft de tegenpartij een extra kans om te scoren via een foutbal tegen 2 (bij 1ste en 2de fout) of tegen 1 (telkens bij de 3de fout) tegenspelers.

 

Onreglementaire handelingen zijn onder andere:

bij de aanval:

* bal langer dan 8 seconden in teambezit houden

* met de bal of het lichaam de touwen raken

* 4 maal na elkaar gooien

 

bij de verdediging:

* reeds gaan liggen voor de bal vertrokken is

 

'ResponsiveMedia' plugin by Geoff Hayward.

 

Voor nog meer info bekijk ook eens de gedetailleerde pagina van Parantee:

Parantee-Psylos